ASF promite scaderea pretului politelor RCA pentru tineri

ASF analizeaza modul in care sunt formulate tarifele de catre societatile de asigurare, pentru a scadea pretul RCA pentru tineri

Pretul mare al politelor RCA pentru tineri ii determina pe multi dintre acestia sa treaca masina pe numele parintilor sau ai bunicilor. Astfel, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) analizeaza modul in care societatile de asigurare stabilesc tarifele asigurarilor pentru tineri si vrea sa gaseasca pana la sfarsitul lunii februarie o solutie acceptabila.

Chiar si Premierul Victor Ponta sprijina aceasta initiativa a Ministerului Finantelor de a cere ASF reanalizarea sistemului RCA pentru a veni în sprijinul tinerilor. "Preturile actuale sunt excesive pentru puterea financiara de care dispun acestia, tinand cont ca multi dintre ei sunt studenti sau la inceput de cariera. O masina nu ar trebui sa fie considerata un lux pe care doar unii sa si-l permita", a scris duminica premierul pe pagina personala de Facebook. 

Un tanar de 23 de ani poate plati anual in medie 4.600 de lei pe an pentru RCA, in timp ce, un sofer de 33 de ani plateste aproximativ 1.200 de lei, pentru acelasi tip de autovehicul.

Mai mult, pretul difera in functie de varsta persoanei care cumpara asigurarea, si nu de vechimea la volan. Astfel, pentru un autoturism fabricat in 2001, cu motor de 1,4 pe benzina, preturile difera in functie de cumparator. O persoana nascuta in 1985, cu permis luat de 5 ani, plateste in 2015 o asigurare auto in valoare de 815 lei. In cazul unui conducator auto nascut in 1977, pretul pentru aceeasi asigurare este de 448 de lei. Aceeasi suma o plateste si un sofer in varsta de 61 de ani.

Initiativa a venit dupa ce mai multe petitii au fost formulate pe internet in aceasta directie, si dupa ce subiectul a inceput sa fie mediatizat si in presa.

 

Comentarii