Schimbari in codul rutier 2014

Afla ce e nou in codul rutier din septembrie 2014

Noi reglementari intrate in vigoare in Codul Rutier in 2014

 

Din 28 septembrie au intrat in vigoare modificarile de cod rutier 2014 care au facut subiectul dezbaterilor publice si titlurilor principale in presa de specialitate inca de la inceputul anului. Modificarile fac referire la domenii diverse, cum ar fi definitia autovehiculului si statutul de resedinta, siguranta copiilor sau recoltarea probelor biologice, dar si o modificare cu privire la alcoolul din aerul expirat si din sange admisibil la volan.

Definitia autovehicului si statutul de resedinta

Definitia autovehiculului a fost modificata in concordanta cu Directiva 126/2006/CE precizandu-se ca orice vehicul cu motor, utilizat pentru transportul persoanelor sau marfurilor ori pentru tractare vehiculelor utilizate pentru tractare persoanelor sau marfurilor pe drumuri publice este considerat autovehicul. Criteriul principal de diferentiere conform noului cod rutier se face in functie de criteriul de transport pe drumurile publice.

Statutul de resedinta a suferit si el modificari, acesta fiind cel mai important aspect al noului cod rutier pentru cetatenii straini care doresc sa dobandeasca permisul de conducere in Romania.

Conform noilor criterii, poate obtine permisul in Romania o persoana care indeplineste una dintre urmatoarele conditii:

  • Studiaza in Romania de minim 6 luni;
  • Locuieste in Romania cel putin 185 de zile pe an;
  • Revine periodic in Romania la aceeasi adresa datorita unor legaturi stranse cu locuitorii acelei adrese;
  • Locuieste in Romania pe perioada determinata pentru indeplinirea de misiuni sau activitati diverse.

 

Combaterea practicilor ilegale din cadrul examenului auto

Noul cod rutier intervine cu modificari in legislatia de obtinere a permisului auto pentru a combate practicile ilegale din timpul examinarilor. Un aspect indelung dezbatut in presa facea referire la aceste practici prin care cursantii ii mituiau pe examinatori pentru a obtine permisul de conducere. Modificarea adusa noului cod rutier prevede ca probele practice sa fie inregistrate atat video cat si audio, iar inregistrarea sa fie pastrata pentru 6 luni de catre serviciul comunitar regim permise de conducere.

Siguranta copiilor

Soferii vor fi sanctionati cu 3 puncte de penalizare pentru „nerespectarea obligatiei conducatorului de autovehicul de se asigura ca persoanele minore poarta centuri de siguranta sau sunt transportate in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate”.

Pe langa aceste puncte de penalizare, soferii mai pot primi amenzi de pana la 450 de lei, daca:

  1. Transporta copii sub varsta de 3 ani fara dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate. Exceptie de la aceasta regula fac taximetristii si soferii de microbuze sau alte autovehicule de transport persoane, care vor fi amendati doar in situatia in care transporta copii sub 3 ani pe scaunele din fata.
  2. Transporta copii cu varsta de peste 3 ani si o inaltime de pana la 1,50 metri pe scaunul din fata.
  3. Soferii de autovehicule care au locuri prevazute prin constructie cu centuri de sigurata au obligatia sa anunte pasagerii cu privire la obligatia legala de a le purta pe timpul deplasarii pe drumurile publice. Soferii sunt responsabili doar pentru minorii care nu respecta aceste reguli.

Aceste reguli au ca scop alinierea la standardele europene de transport al copiilor in siguranta.

Recoltarea probelor biologice de catre SMURD

Noul cod rutier aduce modificari si in modul de prelevare a mostrelor biologice. Astfel, mostrele biologice vor putea fi recoltate si in ambulantele SMURD avand echipaj cu medic, insa doar in prezenta politistului de circulatie.

Probele biologice vor fi recoltate la locul accidentului doar in cazul in care victimele refuza transportul la spital sau nu au nevoie de ingrijiri de urgenta.

O noutate importanta adusa legislatiei rutiere este legata de prevederea conform careia soferii vor putea conduce cu o alcoolemie de pana la 0,15 mg/l in aerul expirat si respectiv 0,20 g/l alcool pur in sange.

Comentarii